Çevre Kirliliğine Hep Birlikte Son Verebiliriz!

Çevre Kirliliğine Hep Birlikte Son Verebiliriz!

Tüketim alışkanlıkları, ekolojik denge üzerinde doğrudan baskılar oluşmasına yol açar. Gıda, giyim, mobilya ve elektrikli eşyalar da dahil olmak üzere kullanılan tüm mal ve hizmetlerin üretim zinciri boyunca oluşan dolaylı baskılar ise oldukça büyük boyuttadır. Hem doğrudan hem de dolaylı baskılar çevresel etkilere, küresel ısınmaya, biyolojik çeşitliliğin bozulmasına, hava ve su kirliliğine bütünsel açıdan baktığımızda ise çevre kirliliğine neden olur. Tüketimle mal üretimi doğru orantılı olduğu için artan talepler, daha fazla üretim yapılması ihtiyacını doğurur. Üretimin her aşamasında kullanılan makineler ve hammaddeler hem enerji kaynaklarının tükenmesine hem de karbon ayak izine sebebiyet verir.

Çevre Kirliliğine Neden Olan Etkenler

Çevre kirliliği 19. yüzyıldaki Sanayi Devrimi’nden sonra hızla artmaya başlamış ve 21. yüzyıldan itibaren daha da tehlikeli bir hale gelmiştir. Kirliliğin en temel nedenleri olarak; plastik gibi maddelerin doğada uzun yıllar çözünememesi ve kimyasal atıkların doğaya karışması sayılabilir. Bu temel nedenlerin bir sonucu olarak çevre kirliliği; hava, su ve toprak kirliliği olarak üç ana başlıkla incelenir. Ekolojik dengeye zarar veren bu soruna aşağıdaki etkenler sebep olur;

 

  • Endüstri: Tüketim için fabrikalar tarafından üretilen tüm ürünler, doğada bir iz bırakır. Özellikle fosil yakıt kullanımı, hava kirliliğine sebep olur. Ancak fabrika atıkları, su ve toprak kirliliğine de sebep olabilir. 
  • Ulaşım: Ulaşım araçlarının yoğun şekilde kullanılması hem fosil yakıtlarla hava kirliliğine hem de enerji kaynaklarının kontrol edilemez şekilde harcanmasına sebebiyet verir. Sanayileşmenin etkileri, ulaşım araçlarına artan taleple de çevre kirliliğine sebep olur. Üretilen malların büyük tırlarla her gün yüzlerce kilometre taşınması, ekolojik denge için olumsuz durumlardan birisidir.
  • Ticari Faaliyetler: Mal ve hizmetlerin üretimini ve değişimini içeren ticari faaliyetler, özellikle paketleme konusunda doğaya büyük zararlar verebilir. Paketlemelerde genellikle, fosil yakıtlardan yapılan plastik kullanılır. Plastiğin doğada yok olma süresi neredeyse 1000 yıl sürer.

 

Tüm bu etkenler, aslında tüketim alışkanlarının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Çevre kirliliği ile gelen sorunlar insan hayatının yanı sıra yaban hayatını da tehlikeye atar. Hayvanların yaşadığı çevreyi zararlı hale getirir. Örneğin; hava kirliliği ile oluşan asit yağmurları veya fabrika atıkları, nehirler ve denizlerle birleşerek suda yaşayan canlıların yok olmasına sebep olabilir. Toprak kirliliği ise besin zincirine neden olarak, birçok canlının yaşayamaz olmasına etki edebilir. Kirliliğin insan ve hayvan yaşamının yanı sıra ekosistem ve bitki örtüsü üzerine de olumsuz etkileri bulunur. Bu olumsuz etkilerden kurtulmak, çevre bilincinin geliştirilmesiyle mümkün hale gelir.

Çevre Kirliliğini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Çevre kirliliğini önlemek için alınabilecek önlemlerin başında sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek gelir. Sürdürülebilirlik, kaynakların sınırlı olduğunu ve kullanım biçimlerinin uzun vadeli sonuçlarını düşünmeyi kapsar. Bu kalkınma kapsamında, kaynakların akıllıca kullanılması gerektiği bilinir. Sürdürülebilir yaşam tarzını benimsemek ve çevreyi korumak için aşağıdaki önlemleri alabilir, çevre kirliliğinin azalmasına katkı sağlayabilirsiniz.

 

  • Daha az enerji kullanarak, karbon emisyonlarını azaltabilirsiniz.
  • Özellikle plastik olan tek kullanımlık ürünler, ekolojik dengeye zarar vereceği için geri dönüşüm ürünlerini ve ikinci el eşya sektörünü destekleyebilirsiniz.
  • Kâğıt israfını önlemek için mektupları ve belgeleri elektronik ortamdan takip edebilirsiniz.
  • Çöplerinizi, geri dönüşüm için gruplandırabilirsiniz.
  • Suyu tasarruflu kullanabilirsiniz.
  • Doğaya destek veren, sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayan ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • İhtiyacınız olmayan ürünleri satın almayarak, üretimin azalmasına katkı sağlayabilirsiniz.

 

Özellikle mobilya için üretilen ürünler, son derece uzun ömürlü ve yenilenmeye açık olur. Bu sebeple bu ürünleri kiralamak; metal, ahşap, plastik ve daha birçok hammadde ihtiyacını azaltır. Aynı zamanda biyolojik olarak parçalanamayan malzemeleri doğadan uzak tutar. Mobilya kiralayarak, eşyaları yalnızca ihtiyacınız olduğunda kullanabilir, ihtiyacınız olmadığında ise başkalarına devredebilirsiniz. Bu sayede sürdürülebilir ekonominin ve ekolojik dengenin bir parçası olursunuz. Başkasına devredilecek eşyaların hem hijyeni sağlanır hem de uzman ekiplerce gerekli onarım ve bakımları yapılır. Böylelikle kiralama sisteminin bir parçası olmak için kullanmak istediğiniz eşyaların kalitesinden ödün vermenize gerek kalmaz. Ayrıca satın almak yerine mobilya kiralama imkanlarından yararlandığınızda, kullandığınız eşyaları daha hızlı şekilde yenileyebilir ve her daim modaya uygun eşyalar kullanabilirsiniz. 

 

Kaliteli, modaya uygun mobilyalarla ev dekorasyonunuzu zenginleştirmek ve kiralama hizmetlerinin diğer avantajlarından yararlanmak isterseniz, Mobilya Kirala’da sizler için bir araya getirilen ürünlere hemen göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top
Yeni içeriklerden ilk sen haberdar ol! Bildirimleri aç Teşekkürler