Mobilya Kullanım Alışkanlıklarımız

Değişen dünya teknolojileri ile birlikte eş zamanlı olarak değişime uğrayan mobilya kullanım alışkanlıklarımız, sayıca çokluktan minimalizme ve gösterişli bir stilden yalın tasarımlara doğru evriliyor. Giderek daha fazla hissettiğimiz minimalizme dönüş, eski evlerde kullanılan mobilyaların yeni ve modern evlerde antika olarak değerlendirilmesiyle yaşanıyor. Küçük bir sallanan koltuk, oymalı bir konsol ve varaklı şık bir ayna, modern bir evin dekorasyonuna gösterişli bir stil detayı olarak dahil oluyor. Böylelikle minimalizm çizgisinde tasarlanan mobilyalarda fonksiyonellik ve hafiflik ön planda yer alıyor. Geçmişin tozlu sayfalarında kalmaya başlayan gösterişli ve ağır mobilyalar, artık sadece koleksiyonerlerin ve antika mobilya tutkunlarının evlerini süslüyor. 

 

Değişen Dünyanın Mobilya Seçimine Etkileri

Giderek daha fazla dijitalleşen ve teknolojiyle iç içe olunan bu yüzyılda, geçmişten başlayarak günümüze kadar kuşakların mobilya kullanımındaki farklılıklar ve değişimler de çağın minimalist değişim bütününe uyum sağlıyor. Atalarımızın önceleri sadece gazete, radyo ve sonrasında ona ilave olan televizyon dışında kullandıkları teknolojik bir gelişmişlik yoktu. Onlar, değişen trendlerden ve dünyadaki yeni gelişmelerden yalnızca bu yollarla haberdar olurken günümüz teknolojisinde cep telefonlarının da hızla gelişmesiyle birlikte, değişimler yaşamın içine hızla dahil olmaya başladığında, bir kısım eski nesil tüketici de dahil olmak üzere birçok kişi, daha hafif, daha kullanışlı ve daha minimalist mobilyalara yöneliyor. Ağır ve hantal mobilyaların bir yerden başka bir yere taşınması, bakımı ve kapladığı alan, yeni nesil modern çağ insanının hayatını zorlaştırmasından dolayı hem koltuk ve kanepe iskeletleri hem de masa, sandalye, konsol, gardırop gibi birçok farklı üründe, hafif materyallerle tasarlanmış ürünler daha fazla tercih ediliyor. Teknolojik ürünler sayesinde  kullanıcıların yeni mobilya modellerine kolayca erişimi de kolaylaşıyor. İnsanlar kısa periyotlarda ortaya çıkan yeni tasarımlar nedeniyle, mobilyalarını daha sıklıkla değiştirme ihtiyacı hissediyor. Böylelikle daha hızlı satın alınabilir ve daha kolay vazgeçilebilir mobilyalar, ekonomik olmasıyla da tercih sebebi oluyor. Elektronik cihazlarla iç içe tasarlanan ev dekorasyonlarında, yeni dünyaya uyum sağlayacak ahşap, metal, cam gibi birçok materyal bir arada kullanılıyor. Mobilyaların tasarımlarında, farklı özellikler taşıyan bu malzemeleri bir arada kullanmak, farklı zevklere sahip kişileri ortak bir paydada buluşturmayı başarıyor.  

 

 

Geçmişten Günümüze Değişim Gösteren Mobilya Anlayışı

Geleneksel aile yapısında her kuşağın, kendisinden önceki kuşakla bir arada yaşama kültürü edinmiş olması, mobilya seçimleri üzerinde de etkili oluyor. Geniş ve büyük evlerde kurulan aile yapısı, daha fazla mobilyaya da ihtiyaç duyulması anlamına geliyor. Yaşamların üzerine kurulduğu evler, aidiyet duygusuyla döşenmiş ve sıklıkla müstakil ve mülk oldukları için, seçilen mobilyaların bir yerden başka bir yere tekrar taşınması da genellikle gerekmiyor. Mobilyalar, ağır işçilikli hacimli yapıları ve dayanıklılığı sayesinde sonraki kuşaklara rahatlıkla miras kalıyor. Günümüzde ise insanların işlerinin gerektirdiği koşullarda ve taşınmaya hazır bir yapıda yaşam sürmesi, mobilyaların da yalın, işlevsel, hafif ve minimal çizgilerden tercih edilmesine neden oluyor. Aile yapısı, değişen dünya koşullarına göre çekirdek aileye evrilerek, her yeni kurulan aile, kendi ev düzeninde yaşamayı tercih ediyor. İletişimde olduğu gibi seyahat alanında da inovatif değişimlere uğrayan yolculuklar, insanların kolaylıkla şehir ve hatta ülke değiştirmesini kolaylaştırıyor. Bu sayede, insanlar iş ya da sosyal sebeplerle diledikleri zaman başka bir yere taşınarak kolayca yeni bir hayat kurmayı tercih edebiliyor. Mobilyaların gerektiğinde demonte hale getirilmesi, kolayca yeniden kurulabilmesi ve sabit mobilyaların hafif ve modern tasarımlardan oluşması, bu hızlı tüketim anlayışla paralellik gösteriyor. Trendlerin dünyanın hızıyla eş zamanlı olarak oldukça hızlı bir biçimde değişim göstermesi, mobilyaların kullanım ömrünü de bu doğrultuda hızlandırıyor. İnsanlar, daha kısa sürelerde mobilya değiştirmeyi ve kullandıkları mobilyaları kolayca elden çıkarmayı tercih ediyor. Mobilya değişim işleminin daha kolay yapılabilmesi için mobilyaların klasik ve antika mobilyalara göre daha ekonomik, daha hafif ve daha az yer kaplayan bir tarza sahip olması gerekiyor. 

 

Siz de mobilyanızı seçerken hayatınızı kolaylaştıran ve yaşamınızı güzelleştiren yeni nesil tasarımları tercih edin ve böylelikle doğru mobilyalarla, doğru yerleşimler yaparak kendi evinizin iç mimarı olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top
Yeni içeriklerden ilk sen haberdar ol! Bildirimleri aç Teşekkürler